Skip to content

Libertatea

13/12/2010

„Libertatea nu constă în faptul că oamenii pot face tot ce doresc, ci în faptul că ei nu trebuie să facă ce nu doresc” – Jean-Jacques Rousseau

Cu toţii o vrem, dar fiecare o percepem diferit. Fie că e vorba de libertatea de a te exprima, fie eliberarea dintr-un loc anume, de o persoană anume, pe orice parte o întorci, ea înseamnă acelaşi lucru: posibiltatea de a face ceva ce până în acel moment a fost interzis/imposibil. Încă de mici avem anumite interdicţii, fie că sunt banale şi ne urâm puţin părinţii pentru asta – că nu avem voie să mancăm dulciuri înainte de masă, că nu putem să ne îmbrăcăm cum vrem, că trebuie să o vedem pe nu ştiu ce măstuşă, iar noi nu vrem pentru că nu ne place cum ne trage de obrăjori şi exemplele continuă. Creştem, interdicţiile se schimbă, iar libertatea e din ce în ce mai râvnită.

Pentru unii dintre noi, a fi liber înseamnă să nu depinzi de nimeni şi de nimic. Puterea absolută a liberului arbitru. Pentru alţii, înseamnă posibilitatea de mişcare între anumite limite. În mare e cam acelaşi lucru, doar linia orizontului e mai aproape sau mai departe, în funcţie de cât de adânc eşti dispus să priveşti.

„Libertatea este putinţa de a alege între mai multe posibilităţi ale mele.”
-Gabriel Liiceanu

Reclame
5 comentarii
 1. Cel putin in conceptia mea Libertatea consta in lucrurile care poti sa le faci in limitele normelor morale. Desigur normele morale difera la fiecare, dar as incerca sa cred ca exista anumite norme morale general valabile.
  Chiar discutam zilele acesta cu o colega o tema asemanatoare si ea imi spunea ca regulile societatii sunt cele care ar trebui sa primeze. Daca la mine in curte intra un hot, conform regulilor societatii eu am dreptul sa il lovesc in cap (incalcarea proprietatii private), doar ca aici incalc atat normele morale cat si libertatea lui, dreptul la viata.
  E ciudat conceptul de libertate si excesul ce poate rezulta din el

 2. Despre libertate…ar fi multe de spus.Tocmai,pentru că,aşa cum ai subliniat…noţiunea de „libertate” e diferită pentru fiecare..şi de multe ori distorsionată.
  Valeriu Gafencu spune că „libertatea e în duh,libertăţile sunt în literă”.Şi cele doua sunt noţiuni diferite.

 3. Hephzibah Menuhin spunea ” Libertatea înseamnă să-ţi alegi povara.”

 4. vorbe mari

  • tink3rbe11 permalink

   Adevaruri.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: